Hieronder vind je diverse onderwerpen die in jou maar ook in mij leven. Soms is het persoonlijk over iets wat ik heb meegemaakt en soms is het wat algemener. Wat over algemeen geldt is dat wij als mensen alles in ons hebben. We hebben allemaal trauma's en ziektes en dingen die we hebben meegemaakt en elk mens kent verdriet en geluk en depressie en stagnatie. Wat voor mij geldt is waarschijnlijk ook herkenbaar voor jou. Het zijn onderwerpen die je tegen kan komen in jezelf het dient ter inspiratie om in jezelf op ontdekking te gaan. Veel plezier!
13.07.2023
Dat is eigenlijk wat Qigong en een traject (of het nou 1 sessie is of meerdere) met mij voor jou zou kunnen betekenen. Je leert voelen. Kan je dat niet al denk je misschien? Misschien wel, misschien niet. Je gevoel vinden, er naar luisteren, het ontwikkelen kunnen we tot onze dood mee bezig zijn. Om maar aan te geven. Dat is iets waarin je altijd een laag dieper kan. En misschien voel je helemaal niet (denk je 😊) Want iedereen voelt van alles alleen je staat er misschien niet bij stil. Je staat er misschien niet bij stil dat dat gevoelens zijn en niet gedachtes. Of misschien voel je heel veel maar stop je het liever weg. Of misschien is het je nooit geleerd dat je een gevoel hebt en wat dat precies is en hoe dat voor jou kan werken in plaats van tegen je. Je gevoelswereld ontwikkelen of misschien überhaupt kennis van nemen is waar ik het liefst zoveel mogelijk mensen kennis mee zou willen laten maken.
Waarom? Omdat je leert dat jij jezelf alles kan geven wat jij nodig hebt. En dat is alomvattend dat begrijp ik. Maar het is ook juist zo fijn. Want jij bent het die jou kan geven wat jij nodig hebt. En zo simpel als dat klinkt is het helaas niet in de praktijk. We zijn opgevoed, aangeleerd, gevormd met de overtuiging dat wij moeten zorgen voor de ander.
Althans ik ben zo opgevoed. We moeten de ander helpen. Dus het is niet zo heel gek dat we er ook in geloven dat andere mensen onze behoeftes moeten vervullen, onze tekorten moeten aanvullen en onze wensen in vervulling moeten laten gaan. Daar zit dan ook net het probleem. Dat is geen werkend concept. Misschien ken je de frustratie, onmacht, boosheid of het verdriet wat je voelt als de ander jou niet geeft waar jij behoefte aan hebt. Boos kan je zijn op de ander, teleurgesteld, gefrustreerd. Dit is mij heel erg bekend 😊 . Als die ander maar dit of dat had gedaan….dan was jij nu niet zo. Of als de ander dat niet tegen mij had gezegd was ik nu niet zo boos. Of als de ander niet zo onaardig, onwelwillend, bot, onbegripvol, etc, etc….dan was ik niet zo…..
Door zo te denken en nogmaals we hebben dit allemaal, leg je de verantwoordelijkheid van jouw welzijn bij een ander neer. De ander doet dit en daarom voel jij je zo. Maar zo werkt het niet. Zo werkt het niet als je dit wilt oplossen. Als jij uit dit kringetje wilt stappen en als je je beter wilt voelen. Dan mag je verantwoordelijkheid gaan nemen voor jezelf.
De eerste stap is erkennen dat jij je zo voelt en alleen jij. Niet door iemand of iets. Maar jij voelt je zo.
Jij bent verdrietig, of boos, of wat dan ook. Je buurman kan op precies dezelfde situatie helemaal anders reageren is het niet? Dus dat maakt dat het echt jouw probleem is. Klinkt misschien hard maar dit is wel de enige manier om het op te kunnen lossen. Want het is jouw probleem, jouw verantwoordelijkheid voor jouw welzijn. En die hardheid is niet perse hardheid maar duidelijkheid. Want als het jouw probleem is. Dan ben jij ook de enige dat het voor jou kan oplossen nietwaar?
De oplossing heb je in handen alleen weet je misschien niet hoe. En het kan zijn dat deze eerste stap al zo moeilijk is. Omdat je dat nooit hebt geleerd of niet weet wat dat is. Of niet door alle frustratie heen kan voelen en dat deze stap lang duurt. Allemaal facetten waarom leren voelen moeilijker is en dit onder begeleiding handig is.
De tweede stap nadat je hebt erkend dat het echt jouw ding is. Is voelen waar dit bij jou overgaat. Waar gaat het verdriet of de frustratie en de boosheid over? Uiteraard wordt het getriggerd door iets nu maar waar komt het vandaan? Wie of wat was je toen dit gevoel eerder had? Waar ken je dit van? Waar doet dit jou aan denken? En hoe oud was je? Wat was de situatie? Wie liet jou eerder in steek?
En blijf bij dit gevoel. Laat het verdriet komen, de boosheid, de tranen.
De derde stap is dit gevoel geven wat het nodig heeft. Als je een duidelijk beeld voor ogen hebt gekregen van jezelf in die situatie kan jij nu als volwassenen wel gaan zorgen voor je kleine meid/jongen. Geef hem of haar hetgeen wat het mist, waar het zo naar verlangt. Geef het liefde, of geborgenheid, een knuffel, of aandacht. Het wordt vanzelf duidelijk waar dit kind behoefte aan heeft en weet dat jij, nu als volwassenen ervoor kunt zorgen. Jij kan voor hem of haar zorgen. Maar doe dit dan ook. Neem die verantwoordelijkheid. En het kan moeilijk zijn maar weet dat dit de oplossing. Dit is de kern van wat en waarom je je zo voelt. Deze energie, dit innerlijk kind, voelt dit en wil gehoord en getroost worden, door jou. En het kan verlangen naar iemand anders, het kan de armen uitreiken naar een ander maar weet dat alleen jij het kan geven wat het echt nodig heeft.
Leer verantwoordelijkheid nemen voor jezelf. Leer te voelen. Leer te voelen wat er bij jou speelt en hoe je daar voor kan zorgen. Deze techniek heeft niet direct iets met Qigong te maken. Het heeft wel te maken met voor jezelf zorgen, je trauma’s opruimen en dingen weer in beweging zetten. Het is één van de tools die ik jou kan bieden waarbij je leert voelen en voor jezelf zorgen. Zo biedt Qigong een meer lichamelijke benadering van energie opruimen en voor jezelf zorgen, die ook een toegevoegde waarde heeft. Door deze tools of vaardigheden te leren kan je ten alle tijden zelfstandig voor jezelf zorgen, zowel emotioneel als fysiek. Ik hoop je daar bij te mogen helpen.
HOME VOORWAARDEN
BTW: NL004784040B73